Jan 16, 2011

DOA NURUN NUBUWWAH

ea1e93be.jpg
DOA NURUN NUBUWWAH
Ertinya:
“Ya Allah, Zat Yang memiliki kekuasaan yang agung, yang memiliki anugerah yang terdahulu, memiliki wajah yang mulia, menguasai kalimat-kalimat yang sempurna, dan doa-doa yang mustajab, penanggung Hasan dan Husain dari jiwa-jiwa yang haq, dari pandangan mata yang memandang, dari pandangan mata manusia dan jin. 


 Dan sesungguhnya orang-orang kafir benar-benar akan menggelincirkan kamu dengan pandangan mereka, ketika mereka mendengar Al-Quran dan mereka berkata: “Sesungguhnya (Muhammad) benar-benar orang yang gila, dan al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh umat. Dan yang mengijabahi Luqmanul Hakim, dan Sulaiman telah mewarisi Daud a.s. Allah adalah Zat Yang Maha Pengasih lagi memiliki singgasana yang Mulia, panjangkanlah umurku, sihatlah jasad tubuhku , kabulkan hajatku, perbanyakkanlah harta bendaku dan anakku, cintakanlah semua manusia dan jauhkanlah permusuhan dari anak cucu Nabi Adam a.s., orang-orang yang masih hidup dan semoga tetap ancaman siksa bagi orang-orang kafir. 


Dan katakanlah : “Yang haq telah datang dan yang batil telah musnah, sesungguhnya perkara yang batil itu pasti musnah”. Dan Kami turunkan dari Al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman, dan Al-Quran tidak akan menambah kepada orang-orang yang berbuat aniaya melainkan hanya kerugian. Maha Suci Allah Tuhanmu Tuhan Yang Maha Mulia dari sifat-sifat yang di berikan oleh orang-orang kafir. Dan semoga keselamatan bagi para Rasul. Dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.”


Di riwayatkan bahawa doa ini di sampaikan kepada Nabi oleh Malaikat Jibril pada suatu pagi ketika Nabi sedang duduk bersama para sahabat selepas solat subuh.

Jibril berkata kepada Nabi: “Aku di utus oleh Allah membawa Doa Nurun Nubuwah untuk di serahkan kepadamu ya Rasulullah.”

Selain daripada doa nurun nubuwwah ia juga di kenali sebagai, doa nurbuwat, doa nurbuat, doa nurbuah dan juga doa nurbuwah, bergantung pada loghat mengikut suku kaum baik di Malaysia mahupun di Indonesia. Doa Nurun Nubuwwah di katakan memiliki khasiat yang banyak sekali dan sangat menakjubkan terhadap siapa yang suka membaca dan mengamalkannya dengan ikhlas hati benar-benar kerana Allah. 
  
Selain boleh menghapuskan segala dosa (kecuali dosa syirik), Dan di antara khasiat –khasiatnya adalah seperti berikut;


(1) Pelindung dari Sihir.
Di riwayatkan , bahawa Rasulullah SAW bersabda setelah solat Subuh ketika duduk-duduk bersama para sahabat di Masjidil Haram, tiba-tiba datanglah Malaikat Jibril a.s. membawa doa Nurun Nubuwwah, seraya berkata : ”Wahai Rasulullah, aku telah di utus oleh Allah Subhanahu Wa Taala untuk menyampaikan doa ini kepadamu / Rasulullah”. Selanjutnya beliau bersabda :”Doa Nurun Nubuwwah ini banyak sekali faedahnya bila di baca dan diamalkan. Dan apabila tidak dapat membaca atau tidak hafal, maka cukuplah ditulis, kemudian tulisan tersebut disimpan dalam rumah, maka Allah akan senantiasa memberikan perlindungan kepada penghuni rumah itu dari sihir / tenung atau penyakit.
(2) Hajat Tercapai.
Barangsiapa yang membaca dan mengamalkan doa ini secara istiqamah pada setiap selesai solat sekurang-kurangnya sekali, maka Insya Allah apa pun hajatnya akan segera terlaksana.
(3) Penyelamat dari gangguan makhluk halus.
Bilamana doa Nurun Nubuwwah ini ditulis pada kertas lalu tulisan tersebut di letakkan pada tanaman, Insya Allah tanaman tersebut akan selamat dari hama, apabila di letakkan pada tempat-tempat yang menakutkan atau pada tempat-tempat yang ditempati syaitan atau iblis, jin atau hantu dan segala macam jenis makhluk halus, maka dalam waktu singkat mereka akan bubar dan minggat tanpa kembali lagi.
(4) Dimuliakan orang
Rasulullah SAW bersabda , ”Jika kamu ingin dimuliakan oleh orang lain, maka bacalah Doa Nurun Nubuwwah.”
(5) Pengasih
Bilamana anda ingin mendekati raja / menteri atau orang yang berpangkat atau berkumpul dengan orang banyak maka bacalah doa ini pada tiap hari sekurang-kurangnya sekali, Insya’Allah semua orang yang anda dekati itu akan menaruh kasih sayang.
(6) Air masin menjadi tawar
Bilamana anda pergi belayar naik perahu, kemudian disitu anda kehabisan air minum, maka bacalah doa ini pada air laut, Insya’Allah air laut yang semulajadi masin itu berubah menjadi tawar dan boleh anda minum.
(7) Bertemu para nabi.
Rasulullah SAW bersabda: ”Barangsiapa yang ingin bertemu dengan para Nabi, maka bacalah doa Nurun Nubuwwah sebanyak seratus kali, kemudian tidur, Insya’Allah akan mimpi bertemu dengan para Nabi, di samping itu siapa pun pun yang melihatnya akan menaruh kasih sayang, dan hendaknya tidak terhenti dalam mewiridkan doa Nurun Nubuwwah ini hingga sampai anak cucu.
(8) Penyembuh Kesakitan.
Bilamana ada orang sakit, maka bacalah doa ini pada minyak (minyak kelapa / sawit wijen), kemudian sapukan pada tempat yang sakit, Insya’ Allah akan lekas sembuh.
(9) Mengubat dari kerasukan.
Bilamana ada orang di rasuk hantu, syaitan dan jin, atau gila, maka cara mengubatinya adalah sebagaimana di atas.
(10) Kuat berjalan
Bilamana anda ingin kuat berjalan, bacalah doa tersebut pada daun sirih yang bertemu ruasnya, kemudian sapukanlah mulai dari kepala hingga kaki, Insya’Allah anda akan kuat berjalan walau sejauh perjalanan yang anda tempuh itu.
(11) Turun hujan.
Bilamana akan turun hujan dalam suatu perjalanan, agar anda tidak kehujanan, maka bacalah doa tersebut, Insya’Allah tidak jadi turun hujan.
(12) Pengaman bagi orang bertengkar
Bilamana ada orang yang bertengkar, sedang anda ingin melerainya maka bacalah doa ini, Insya’Allah orang yang bertengkar itu akan berhenti dan akhirnya saling memaafkan.
(13) Musuh menjadi takut
Bilamana anda pergi berperang (fisabilillah), bacalah doa ini, Insya’ allah tidak di kejar musuh, bahkan musuh akan lari tunggang langgang ketika bertemu dengan anda.
(14) Sulit bersalin.
Bilamana ada wanita bersalin yang sulit, maka bacalah doa ini pada pinggang atau mangkuk putih yang berisi air, kemudian airnya diminumkan, Insya’ Allah bayinya akan segera keluar tanpa kesulitan yang di derita oleh sang ibu.
(15) Sakit mata
Bilamana ada orang sakit mata, maka bacalah doa ini lalu tiupkan pada mata yang sakit itu. Insya’allah akan lekas sembuh.
(16) Penawar gigitan ular
Bilamana ada orang digigit ular, atau kena sengatan binatang berbisa, atau kena racun dan penyakit lain, maka bacakanlah doa tersebut pada tempat yang terkena gigitan atau sengatan itu, Insya’ Allah akan lekas sembuh.
(17) Raja Jin.
Bilamana anda ingin mendatangkan raja jin, maka bacalah doa ini sebanyak seratus kali dalam keadaan tidak berhadas (suci), baik suci badan dan tempat, kemudian masuk ditempat yang sepi pada malam Jumaat. Insya’ Allah anda akan dijumpai oleh si raja jin itu.
(18) Terhindar dari Kekufuran.
Bilamana anda membaca doa ini pada malam Jumaat sebanyak lima puluh kali, Insya’Allah akan terhindar dari kekufuran, bid’ah dan dijauhkan dari perbuatan buruk.
(19) Menjumpai Jin.
Suatu keajaiban yang luar biasa bilamana ada jin yang ingin menyerupai manusia, maka jadi lah ia manusia lantaran berkah-Nya doa Nurun Nubuwwah ini, begitupun manusia jika ingin menjumpai jin, maka ia mengamalkan doa tersebut.
(20) Penyelamat siksa neraka.
Bilamana doa ini di baca setiap hari, maka akan selamat dari siksa neraka, selamat dunia akhirat dan terhindar dari godaan syaitan.
(21) Ingin mimpi yang indah.
Bilamana anda ingin mimpi yang indah, maka bacalah doa ini pada malam Sabtu, sebanyak seratus kali, Insya Allah akan tercapai.
(22) Awet Muda
Bilamana anda baca pada malam Minggu, maka anda boleh awet muda walau usia sudah lanjut.
(23) Memberi keselamatan.
Bilamana anda baca pada malam Isnin, maka Allah akan memberikan keselamatan kepada anda, dijauhkan dari malapetaka.
(24) Menjadi kuat
Bilamana anda baca pada malam Selasa, maka anda akan menjadi kuat, serta terjauh dari penyakit.
(25) Gigitan yang kuat
Bilamana anda baca pada malam Rabu, maka gigi anda akan menjadi kuat, serta terjauh dari penyakit.
(26) Penyeri wajah.
Bilamana anda baca pada malam Khamis, maka wajah anda bertambah elok sehingga banyak wanita yang terpikat.
(27) Binatang menjadi patuh.
Bilamana anda baca pada malam Jumaat, maka semua binatang yang buas akan menjadi patuh terhadap anda.
(28) Melamar wanita.
Bilamana anda ingin melamar seorang wanita, maka berpuasalah sehari dan malamnya jangan tidur, kemudian bacalah doa ini terus menerus di tempat yang sunyi, Insya’Allah lamaran anda di terima.
(29) Harta dunia.
Bilamana anda ingin harta dunia, maka bacalah doa ini pada kunir (kunyit putih / temu) kemudian tanamlah di tanah, Insya’Allah akan jadi emas, tapi jangan berbicara atau beritahu orang lain.

 

29 comments:

Anonymous said...

Salam syeikh....saya minta ijazahkan untuk diamalkan...

dr: Helmi Jaafar

yuzila60 said...

Ingintahu...

Assalamualaikum Syekh...saya ingin mendapat ijazah untuk mengamalkan doa ini. Semoga Allah memberkati usaha Tuan dan keluarga Al Fatehah...

Hisyam Nasution said...

Assalamualaikum,...kepada siapakah sya perlu diijazahkan utk mengamalkan doa ini,..?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

InsyaAllah ambillah ijazah dan sanadnya dari saya JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR dan telah mengambil saya doa ini dari Ayahanda saya ABU BAKAR BIN MD NOH.

Semoga diamalkan untuk tujuan kebaikkan.InsyaAllahu Taala

Anonymous said...

Assalamualaikum Wr.Wb

Mohon Ijazah dari Doa Nurbuwah ini.

Anonymous said...

Assalamaualaikum Wr. Wb

Mohon Ijazah untuk Doa Nurbuwah ini.


Dani Ramdhan

musafirdunia said...

Salam tuan. saya abdul muttaqin bin saharom dari taiping perak minta diijazahkan amalan ini.

syukran.

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM,SEKALI LAGI SAYA MOHON IJAZAH DARI USTAZ AKAN AMALAN NURUN NUBUWWAH INI UTK DI AMALKAN..DARI ZUHDI BELAJAR DI PONDOK PASIR TUMBUH

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM,SEKALI LAGI SYA MOHON IJAZAH UTK DI AMALKAN AMALAN NURUN NUBUWWAH INI..ZUHDI DARI PONDOK PASIR TUMBUH KELANTAN,,WASSALAM

Anonymous said...

Salam tuan. saya mohon diijiazah kan doa ini untuk dijadikan amalan

Anonymous said...

Salam tuan ,saya mohon diijazahkan amalan nurun nubuwwah ini untuk diamalkan daripada Zulkafli,kl

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM,SEKALI LAGI SAYA MOHON IJAZAH DARI USTAZ AKAN AMALAN NURUN NUBUWWAH INI UTK DI AMALKAN..DARI ZUHDI BELAJAR DI PONDOK PASIR TUMBUH

Norman Bin Ishak said...

asalamualaikum,,,mohon di Ijazahkan untuk diamalkan ustadz....

Anonymous said...

salam'alaik..mntak izin utk sy amalkan doa ini..mohon diijazahkan kepada sy muhammad azzan

panji semerah said...

salam..sy mohon diijazahkan amalan ini..boleh sy berjumpa dgn tuan..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam...silakan..

Anonymous said...

Salam, saya mohon diijazahkan amalan ini.

Anonymous said...

asalamualaikum mohon di Ijazahkan untuk diamalkan ustadz.

toro

normawati said...

Assalamualaikum ... mohon diijazahkan doa ini untuk diamalkan .. InsyaAllah ...

Anonymous said...

Salam, mohon diijazahkan untuk diamalkan .. InsyaAllah

kamalisme said...

salam tuan sheikh,terimakasih atas ijazah ini...

Ahmad JB said...

ASSSALAMUALAIKUM TUAN. SAYA MOHON UNTUK DI IJAZAH KAN DOA2 INI SERTA MENGAMALKAN NYA. ALFATIHAH UNTUK TUAN DAN FAMILI.

kamalisme said...

salam tuan bagaimana kaedah untuk menjazamkan doa ini..kalau boleh dikongsi bersama dengan kaifiatnya..

a said...

Mohon kepastian doa ini......
bolehkah disertakan siapa periwayat hadis yg menyatakan malaikat Jibril berjumpa dgn nabi muhammad saw...

a said...

Mohon kepastian doa ini......
bolehkah disertakan siapa periwayat hadis yg menyatakan malaikat Jibril berjumpa dgn nabi muhammad saw...

Anonymous said...

Wsalam...maaf mencelah, di pondok pasir tumbuh tu ramai yang ada...insyallah bertemu para ustaz disana..

Anonymous said...

Assalam tuan ustad, saya mohon diberi ijazah utk diamalkan dgn izin Allah swt. Amin. Tkasih.

idrus said...

Assalammu'alaikum. saya sudah lama mengamalkan doa ini tapi belom pernah mendapat ijazah dari siapapun jadi saya idrus sahroni bin achmad muholi dari jenber mohon minta diijazahkan amalan ini.

syukran.

RonniC said...

assalamu'alakum. saya idrus sahroni bin achmad muholli dari jember jawa timur mohon minta diijazahkan amalan ini.

syukran.